Begeleiding, Klompen en Computers

Klompenmakerij de Vrught gaanderen


De klompenmakerij, waarvan een kort historisch overzicht volgt, is opgericht door de heer Johannes.B. de Vrught, * 07-02-1879 in Zelhem + 20-03-1976 te Keijenborg.
Dit gebeurde in nauwe samenwerking met zijn echtgenote, mevrouw Anna F. Verheij ,* 06-12-1985 in Zelhem + 08-05-1967 in Keijenborg.
Het vak van klompenmaker heeft hij geleerd bij klompenmaker Hongerkamp in Gaanderen. Naast zijn leerling-zijn was hij ook werkzaam bij het ‘Vulcaansoord’,
een ijzergieterij in Gaanderen. Na zijn huwelijk in 1908 met Antonia Verheij, vertrokken zij samen naar Keijenborg en vestigden zich in het buurtschapje Els aan
de Branderhorstweg. Daar kwam hij te werken bij klompenmaker Berendsen.
In 1915 gaven zij Winkelman, de plaatselijk aannemer, opdracht een woning aan de Uilenesterstraat te bouwen. Deze bestond uit een woon- en een werkgedeelte.
In het werkgedeelte is hij in het ’15 – ’16 met zijn klompenmakerij begonnen. In deze werkruimte hebben zij een aantal jaren met 4 personen gewerkt. Er stonden twee houtbanken
en een snijpaal. Ter plekken werden ook bollen gekloofd.
Dit huis annex werkplaats is in 1968 volledig door brand verwoest. Vrij snel daarna is op die plaats een nieuwe woning gebouwd.
De volgende fase in de geschiedenis diende zich aan. In 1928/ 1929 werd door Herman Snelder aan de Uilenesterstraat naast de woning de eerste officiële werkplaats gebouwd.
De oorspronkelijke werkruimte in de woning diende na de bouw van de werkplaats als afwerkruimte van de klompen die in de nieuwe werkplaats gemaakt werden. In de laatste
periode van het bestaan van dit bedrijf diende de ruimte als kantoor.
In de nieuwe werkplaats kwamen ook de eerste machines te staan. Het machinepark bestond uit een kopieermachine en een boormachine. Zij waren gemaakt van droog eikenhout. De maker was een timmerman, Bulthuis uit Groningen.
Het waren enkele machines waar geen paren mee konden worden gemaakt.
Deze houten machines werden in 1932 vervangen door de toen ontwikkelde moderne machines welke waren ontwikkeld en gemaakt door de firma Boudin in België.
Tijdens de tweede wereld oorlog zijn ook deze machines vervangen. Deze kwamen uit Nederland, waren van het merk ‘Philips’ en je kon er paren mee maken.
In dezelfde periode hebben zij een klompendrogerij met een hoge stenenschoorsteen laten bouwen.
De schoorsteen ie gebouwd door een schoorsteenbouwer uit Limburg. Hij heeft daar twee weken continue aan gewerkt. Hij ging alleen in het weekend naar huis.
In de hoogtij dagen werkten zij met 20 man in de klompenmakerij. Naast klompenmaker was hij ook, weliswaar een kleine, werkgever. Maar toch….!!!
In een bepaalde periode verdienden deze mannen 12 gulden per week.
De klompen werden door diverse vaste winkeliers in de omgeving verkocht. De belangrijkste en grootste afnemer was de fa. Pothof in Meppel.
Het bedrijf is nog lang voortgezet door drie zoons. Dat waren Jo, Peter en Hendrik.
Peter is in 1946 voor zichzelf begonnen aan de waterstraat 30 , nu Steverinkstraat 30, in Gaanderen. In de jaren 60 verliet Hendrik het bedrijf. Jo heeft nog een hele tijd het bedrijf alleen voortgezet.
Tot hoelang is mij niet bekend.
Frans de Vrught